Musikerstipendet 2015

Eldbjørg Hemsing (f. 1990) fra Valdres har de fremste konsertscenene i verden som sin arbeidsplass.
Allerede som seksåring spilte hun for kongefamilien under en forestilling på Nationaltheatret og orkesterdebuten skjedde som 11-åring, med Bergen Filharmoniske Orkester og Trondheim Symfoniorkester. Siden har hun spilt med en rekke topporkestre verden over.

I likhet med mange fremragende fiolinister i Norge har hun fra tidlig av hatt Stephan Barratt-Due som lærer. Kjøreturen fra Valdres startet gjerne i firetiden om morgenen for å rekke spilletimene i Oslo. Etter hvert reiste hun også regelmessig til Wien for undervisning.

Hun har også markert seg sterkt sammen med sin fiolinspillende storesøster, Ragnhild Hemsing. Sammen dyrker de en sjelden allsidighet. I tillegg til det store klassikerrepertoaret for fiolin er Eldbjørg en aktiv folkemusiker på hardingfele. Det er kanskje erfaringen fra den muntlige folkemusikken som gjør at publikum føler de får så nær kontakt med musikken hennes, for Eldbjørgs formidling er levende og direkte i sin musikalske henvendelse, hun ER musikk.

Eldbjørg Hemsing har blitt invitert til å spille inn plate med Wiener Symphoniker. Pengene fra Forsbergs og Aulies legat skal benyttes til å få gjennomført plateinnspillingen, under musikalsk ledelse av Olari Erts. Hun skal spille inn to verk av Hjalmar Borgstrøm samt Shostakovitchs første fiolinkonsert.